Ayurveda

Ayurveda är en filosofi som handlar om bevarandet av en hälsosam livsstil och är det äldsta kända medicinska system. Dess ursprung ligger i Indien och går tillbaka 5000 år. Det första skriftliga dokumentation som man har funnit är 3000 år gamla och skrivna på palmblad.
Ayurveda menar att människo-kroppen är en kopia av universum. Det är en miniatyr av naturen. 

De fem byggstenarna i naturen kallas element ether, luft, eld, vatten och jord. Rymden är den första och mest grundläggande av alla element. Alla element är representerade i kroppen, som tre livskrafter eller karaktärer eller energier som kallas Vata, Pitta och Kapha. De tre karaktärer styr alla fysiologiska och psykologiska processer i kroppen.
Precis som de tre biologiska krafter Vata, Pitta och Kapha bestämer vår fysiska hälsa, vår mentala och andliga hälsa styrs av tre psykiska krafter kallas Tamas eller tröghet, Rajas eller aktivitet och Satva som rajas balans och tamas. Ayurveda är alltså en holistisk vetenskaplig vård som lär oss att balansera de energier för att uppnå optimal hälsa och välbefinnande.

Egenskapen av varje konstitution.

VATA har ether och luft
PITA har eld och vatten
Kapha har vatten och jord

VATA
Det är ett ord på sanskrit, vilket innebär rörelse. Vata är ansvarig för alla rörelser i kropp och själ, förflyttning av luft till och från lungorna, blodflödet genom cirkulationssystemet, näringsämnen genom matsmältningen och tankar genom sinnet. Vata främjar en hälsosam balans mellan tankar och känslor och ger upphov till kreativitet, aktivitet och tydlig förståelse. Den reglerar främst nervsystemet. I sitt normala tillstånd ger den entusiasm, reglerar alla verksamheter av kropp, själ och tal, väl fungerande sinnesorgan och initierar och sköter av urin och avföring.

När Vata är obalanserad kännetecknas det med avmagring, svart missfärgning, önskan om heta saker, darrningar, svullnad av buken, förstoppning, nedsatt styrka, förlust av sömn och sensoriska funktioner, irrelevant tal och yrsel, allmän smärta, viktnedgång, förstoppning, flatulens, hicka, rapningar, torr eller sprucken läppar, muntorrhet, torra ögon, knakiga leder, stelhet, rigiditet, etc

Kännetecken för en Vata- kroppstyp är dålig kroppsbyggnad, varken för lång eller för kort, huden torr och sprucken, torrt och lockigt hår, framträdande ådror på kroppen, går snabbt, låg röst, snabbt tal, avbryts, ogillar kallt och blåsigt väder, äta mindre, sover mindre, önskar sött, surt, salt och varm mat, har låg styrka, mindre immunitet och drabbas ofta av förstoppning, migrän och andra obalanser i nervsystemet.

De är väldigt entusiastiska i början av varje affär, men få svårt att avsluta, de greppar snabbt saker men glömmer lätt pg a sitt svaga minne, är mycket pratsam, vacklar när det gäller vänskap, mod, minne och tänkande, de är ateister, söker nöje, önskar musik och humor, konstnärliga och kreativa med bra fantasi, sexuellt de mest aktiva, rädda, oroande och orolig, svårt att hantera stress.

PITTA
Pitta bär innebörden av det som smälter, ”elden” i kroppen. Kroppstemperatur beror på Pitta. All matsmältning och metaboliska funktioner i kroppen beror på Pitta. De innebär den kroppstemperatur, vision, produktion av hunger, törst, aptit, bra hy, intelligens, huden lyster och ger färg till blodet. Dessutom styrs vår förmåga att smälta idéer och intryck. Det stimulerar intellektet och skapar beslutsamhet.

När Pitta är obalanserad kännetecknas det genom gulfärgad avföring, urin, ögon och hud. Överskott på hunger och törst, känsla av sveda och mycket lite sömn.
Pitta författning karosstyp är måttlig kroppsbyggnad, medium styrka, kroppen varm, har glesa hår, som i förtid blir grått, flintskallighet är vanligt, rynkor, svårt för varmt väder, ogillar solljus, svettas mycket, har utmärkt aptit, lider av törst , ögonen blir röda enkelt, önskar mat som är söt, sammandragande, bitter och kall mat, mindre sexualdrift, vanligtvis lider av hudsjukdomar, infektioner etc.

Mycket intelligent, kort stubin, modig, orädd, argumenterande, försöker bevisa sin punkt, aldrig accepterar nederlag, mycket tillgiven till anhöriga, svartsjuk, rädd för obehag, kan komma överens med katt som sitt husdjur.

KAPHA
Kapha föds ur vatten. I brutto känsla strukturen av kroppen beror på kapha. Den håller saker tillsammans. Det ger struktur till allt från en enskild cell eller atom till det muskuloskeletära. Det ger både fysiska och psykiska styrka, stabilitet och uthållighet. Det skänker fasthet i lederna, tillräcklig fukt och smörjning till lederna, till kapacitet hålla inne eller motstå känslor, stam etc. Den reglerar immunitet och motståndskraft mot sjukdomar och sexuell potens. Kapha förmedlar sinne kropp ande stabilitet och motstånd. Den styr anabolism, nybildningen av celler och vävnader som ständigt förstörs och återskapas.

En obalanserad Kapha ger svaghet i mag-verksamhet, salivavsöndring, trötthet och tyngdkänsla, andnöd, hosta och överskott på sömn.
Bra kroppsbyggnad, mjuk karaktär som månen, tjockt hår, stadig gång, mycket mindre fysiskt obehag, har god sömn, besväras ej av hunger, törst och värme, konsumera livsmedel som är skarp, bitter, sammandragande, varm och torr och mindre på kvantitet och fortfarande stark, har mycket god immunitet,
Utrustad med intelligens, rätt inställning och uppriktighet, har gott minne, uthållighet, ödmjukhet, gråter sällan, sällan girig, förlåtande och glömsk karaktär, bli sårad lätt men vill inte uttrycka eller reagera, kan hantera stress mycket bra, sällan arg, alltid glad och munter.

TIPS För att balansera VATA
   Konsumera varm lagad mat och mindre av rå mat
   Förmån tung mat med söt syrlig och salt smak
   Undvik ljus, kyla, skarp, bitter och sammandragande mat
   Undvik fasta
   Avstå från överdrivet kroppslig träning.

TIPS För att balansera PITA   
Undvik kryddstark och fet mat.   Begränsa sur, skarp och salt mat   Ghee eller skirat smör är det bästa att balansera Pitta   Öva pranayama, yoga och meditation

TIPS För att balansera KAPHA
  Motionera regelbundet
  Undvik tunga måltider
  Förmån skarp, bitter, sammandragande, ljus,
  Försök att dricka varmt och äta varm mat
  Minska tung, oljig, kallt, sött, surt och salt mat
  Undvik överskott sömn
  Undvik frysta desserter och mjölkprodukterer.

Ta reda på Din konstitution
Det fastställs vid födseln, och det är detsamma i hela livslängd. Det är allmänt på 7 slag om det finns hundratals av subtila variationer.
   Vata typ
   Pitta typ
   Kapha typ
   Vata-pitta typ
   Vata-kapha typ
   Pitta-kapha typ
   Vata-pitta-kapha typ

Developed by yes